Oostelijke veldrijders scoren sterk op WK Veldrijden
Op het WK Veldrijden in Tabor trokken de oostelijke veldrijders de sterke lijn van prestaties van de crosswinter 2023-2024 door. Achterhoeker Joris Nieuwenhuis werd achter een ongenaakbare Mathieu van der Poel tweede bij de profs en Keije Solen uit Zwolle stuntte met zilver in de mondiale titelstrijd voor de junioren. Ook waren er vierde plekken voor Pim Ronhaar uit Hellendoorn en Puck Langenbarg uit Ruurlo.
Joris Nieuwenhuis straalde na afloop tevredenheid uit. ‘’Ik ben hier heel blij natuurlijk. Ik heb van start tot finish enorm afgezien, maar heb echt alles eruit gehaald, wat kan ik dan nog meer wensen. Om eerlijk te zijn heb ik nooit gedacht dat ik naar Mathieu toe kon rijden. Ik voelde zelf ook wel dat ik op de limiet zat te rijden en zelfs net erover. Ik was vooral bezig de groep achter me zo ver mogelijk op afstand te houden en het zilver veilig te stellen. Natuurlijk er kan altijd wat gebeuren voorin, maar dat is niet zoals ik er in sta. Ik dacht vooraf al dat Mathieu direct zou gaan en ik zat direct mee en andere concurrenten niet, dat was al mooi. Een perfect scenario eigenlijk. Na drie ronden dacht ik compleet stil te vallen, maar ik kon op karakter doorgaan.''
Pim Ronhaar daarentegen baalde hartgrondig van de ondankbare vierde plek. ‘’Ik miste compleet mijn pedaal in de start. En dan ging ik in de eerste paar bochten nog onderuit, dat was even stressen in mijn koppie. Daarna ben ik zover mogelijk opgeschoven. Ik kwam op een gegeven moment samen met Michael Vanthourenhout te zitten en we hebben met z'n tweeën weg kunnen rijden van de rest die streed voor plek drie. Toen waren met Mathieu van der Poel en Joris Nieuwenhuis de eerste twee al gevlogen. In de laatste twee ronden reed Michael vervolgens ook bij me weg. De vierde plek is een klotenplek. Ik heb na de finish een paar traantjes gelaten, het is natuurlijk niet leuk om naast het podium te eindigen. Maar als ik vandaag een goede start heb en niet val, ben ik ook vierde. So be it. Er waren er gewoon drie beter uiteindelijk. Ik wou graag op het podium staan, maar dat is niet gelukt.'
Keije Solen was tweede bij de junioren. De Zwollenaar wist in de slotronde de Fransman Sparfel te achterhalen ‘'De Italiaan Stefano Viezzi en de Fransman Aubin Sparfel steken er al een winter lang wat bovenuit. Maar Sparfel kreeg een lekke band en toen kon ik opschuiven. Ik had het idee dat hij al wat stilviel, maar voor hem is dat wel zuur. Voor mij bepaald niet. Ik mist zelf compleet mijn start, maar dit is gelukkig is dit een rondje waarop iedereen op zijn plek terechtkomt, het is zwaar en eerlijk. En ik houd wel van een parcours met wat techniek erin. Dat vond ik hier vandaag. Je kunt wel eens ontevreden zijn met een tweede plek, maar vandaag ben ik dat zeker niet. Dit is voor mij de ideale wijze om mijn seizoen af te sluiten.’’
Puck Langenbarg was bij de junior-vrouwen dichtbij de medailles, maar baalde bepaald niet. ''De drie sterksten in de race kwamen boven drijven. Ik kon met ze mee in het begin, maar dat kon ik niet tot het einde toe volhouden. Maar met een vierde plaats ben ik heel erg tevreden. Dit parcours lag er heel anders bij dan bij de verkenning. Toen waren de sporen bevroren, nu was het veel modderiger en glibberiger. Achter de finish had je eerst een technisch stuk, maar op de andere kant van dit traject lag een stuk waar ik veel meer de macht kwijt kon. Daar kon ik mijn voordeel doen. Dit is een zeer mooie manier om mijn veldritseizoen te besluiten. Mijn crosscampagne zit er nu op, ik ga na een korte rustperiode me richten op de weg.''
Oostelijke wielerkenners onder indruk van MVDP
Ook in Oost-Nederland vond men de wereldtitel van Mathieu van der Poel in Tabor dik verdiend. Zoals Hennie Stamsnijder, wereldkampioen veldrijden in Tolosa 1981. Vooraf zei hij:.’ ’Niemand anders verdient die wereldtitel. Mathieu is gewoon beter, daar moeten we van genieten, dat we zo’n exceptioneel renner in huis hebben. Als ik dan de Belgen hoor zeggen dat ze hopen Van der Poel te verslaan, dan lach ik toch vooral. Als hij zijn versnelling plaatst, dan is hij weg en dan wint hij zijn zesde. Dat is ontzettend knap.’’ Thijs van Amerongen, deelnemer WK Tabor 2015 en TV-commentator Eurosport voegt daar aan toe: ‘’In 2015 lag het parcours er glad bij en kon Mathieu met zijn techniek direct het verschil maken. Ik kan me herinneren dat hij en Wout van Aert het veldrijden direct naar een hoger plan tilden. Wat dat betreft ben ik blij dat Van der Poel nog zo’n fenomeen is geworden, dan werden ik en mijn generatiegenoten destijds ook niet door de eerste de beste naar huis gereden. Mathieu was toen niet een persoon die zo’n zege heel uitgebreid vierde, we hebben toen volgens mij met z’n allen nog wat gegeten samen en toen reisden veel van ons al naar huis. En volgens mij is hij nog altijd wat op zichzelf in zo’n selectie. Al is zijn status wel veranderd. Mathieu viert zoiets met familie, vrienden of zijn team wat uitgebreider misschien, maar hij stond toen niet op de tafel te dansen in ieder geval.’’ En volgens insiders was dat in 2024 niet anders …
Olympia's Tour naar Ruurlo en Neede
Olympia’s Tour keert dit jaar terug op bekend terrein. Net als in 2023 krijgt de oudste etappekoers van Nederland aankomsten in Ruurlo en Tiel. Op zaterdag 23 maart start de vierde rit met aankomst in Ruurlo in het Drentse Gieten, waar dan de dag voordien Roden aankomstplaats is geweest. Op de slotdag voert de route van Neede naar Tiel. Daarmee doet de rittenkoers opnieuw twee dagen de Achterhoek aan.
De route van de voorlaatste etappe voert van het Drentse wielerdorp Gieten naar Ruurlo, waar na 170 kilometer de finishlijn voor een laatste keer wordt overschreden. De renners komen via de Holterberg richting de Achterhoek. De finish is omstreeks 16.15 uur voorzien op de Barchemseweg in Ruurlo.
Een dag later klinkt het startschot om 12 uur op het Vlearmoesplein in Neede, Tiel is opnieuw aankomstplaats.
Omloop van Noord-West Overijssel gaat niet door
De L&M Workwear Omloop van Noord-West Overijssel gaat niet door. Dat heeft voorzitter Jan Bos samen met alle anderen bij de organisatie betrokkenen moeten besluiten. De reden is dat de politie geen harde toezegging kan doen dat de laatste echte van stad-tot-stadklassieker voor junioren en nieuwelingen (m/v) van ons land door kan gaan. De organisatie heeft bij wielerbond KNWU nog een nieuwe datum gevraagd voor september of oktober, maar zeker is dat de wedstrijd op de voorziene zaterdag 6 april niet door kan gaan.
De Omloop van Noord-West Overijssel staat sinds 1972 op de kalender. Menig latere prof reed op de dijken bij Ossenzijl, Hasselt en Genemuiden en dwars door de Weerribben zijn of haar allereerste wielerklassieker. In de Mastenbroekenpolder eindigde soms ook de droom van renners om echt een topcoureur te worden, binnen tien kilometer waren velen al genadeloos gelost door de wind in de open vlakten en konden de weg terug naar Genemuiden opzoeken. Maar menig latere prof drukte daar zijn neus al aan het venster. Frits Pirard staat op de erelijst, Gert Jacobs, Rob Harmeling, Soren Kragh Andersen, Bram Welten, Nils Eekhoff en Fabio Jakobsen. Sinds 2018 kent de wedstrijd een vrouwenklassieker onder de naam Grote Prijs Anna van der Breggen.
In de praktijk was die kwalificatie door de KNWU niet voldoende om duidelijkheid te krijgen, zo schetst Arjan Winters die binnen de organisatie mede belast was met de parcoursen. ‘’Vorig jaar wisten we pas op de donderdag voor onze wedstrijd dat we konden organiseren, dat we voldoende agenten hadden. Die situatie wensten we niet weer, ook omdat het dan kan zijn dat je pas vlak vooraf hoort dat het niét door kan gaan. We willen de veiligheid van de renners, de toeschouwers, onze mensen maar ook de verkeersdeelnemers niet in gevaar brengen. Bovendien behouden we onze financiële buffer als we er nu de stekker uittrekken, anders moesten we toch kosten gaan maken in de aanloop naar een ronde waarvan het de vraag was of het door kon gaan.’’
Vrouwen VolkerWessels naar voorjaarsklassiekers
VolkerWessels heeft in 2024 een UCI-vrouwenteam en de kleuren van het vanuit Rijssen aangestuurde bedrijf zijn direct in alle grote voorjaarsklassiekers te zien.
Inmiddels kreeg de formatie van Raymond Rol en Bart Faes uitnodigingen voor Parijs-Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, de Waalse Pijl, de Omloop Het Nieuwsblad en de Amstel Gold Race.
De mannen van TdT-Unibet mogen naar de mannenversie van de Limburgse klassieker.
Voorjaarscompetitie Zwaluwen
Ook dit voorjaar zijn er weer voorjaars trainingswedstrijden op het clubparcours van de AWV de Zwaluwen op wielerpark de Sumpel, Windmolenbroeksweg 5 Almelo. De wedstrijden worden verreden onder reglementen van de KNWU. Om deel te kunnen nemen is een startlicentie minimale eis.
Op de zondagen 3 en 10 maart
Starttijden
10.00 uur elite, beloften, amateurs, junioren
10.01 uur masters, nieuwelingen (m/v), junior vrouwen, vrouwen
11.30 uur jeugd trainingen
Op 17 en 24 maart verhuist het peloton naar Enter voor twee wedstrijden op een omloop rond het Grote Gat. De start is aan de Elsenerbroekweg.
Starttijden:
10.00 uur Snelle groep (elite, belofte, junioren, elite-vrouwen, amateur, sportklasse/masters (naar keuze S of N-groep )
11.15 uur Normale groep (elite-vrouwen, junior-vrouwen, nieuwelingen, nwl.-meisje, amateur, sportklasse/masters
Steun ons met een groot of klein bedrag
CyclingOnline Oost is gestart omdat de regionale kranten steeds minder aandacht besteden aan het wielrennen onder de absolute top. Dick Soepenberg (Sportfoto) en Roy Schriemer (CyclingOnline.nl) leveren deze nieuwsbrief nu op vrijwillige basis. Maar we zouden graag sponsors vinden die ervoor zorgen dat we nog vaker en uitgebreider verslag kunnen doen. Je kunt eenmalig een nieuwsbrief steunen of voor een langere periode. Dit alles voor gunstige tarieven. Mail dick@sportfoto.nl of roy@cyclingonline.nl voor meer info. Ook kun je als lezer eenmalig ons initiatief steunen met een bijdrage door op de button te drukken.