Waarom geen Trofee van het Oosten?
De Holland Cup is een reeks wedstrijden die je ook als een verstandshuwelijk kan omschrijven. De Ronde van Overijssel en de Dorpenomloop van Rucphen hebben gemeen dat ze beiden een UCI 1.2-wedstrijd zijn én TV-tijd willen inkopen. Er is een leiderstrui die de renners niet aan mogen tijdens de koers en lang nadat een wedstrijd gefinisht is moeten er in allerijl nog renners opgetrommeld worden die leider blijken te zijn in dit klassement. Sterker nog: het had niet veel gescheeld of de leider had niet eens mogen starten in de Ronde van Overijssel omdat De IJsselstreek aanvankelijk geen startgelegenheid had. Pas toen een buitenlands team afhaakte, stond hij toch aan de start.
De Salverda Ster van Zwolle besloot al uit de reeks te stappen en bij de Ronde van Overijssel werd ook al eens met dat idee gespeeld, zo hoorden we vertellen. Waarom zoeken beide organisatoren niet de samenwerking met de Ronde van de Achterhoek? Voor een mooi oostelijk blok wedstrijden. Dan heb je nog altijd de voordelen van samen optrekken (om bij Eurosport en de regionale omroepen zendtijd te kopen) maar heb je ook een bepaalde onderlinge verbinding, gevoelsmatig en geografisch. Waar de oostelijke media ongetwijfeld meer mee heeft dan met de Holland Cup. Hoeveel mensen aan de finish in Rijssen zouden je hebben kunnen vertellen welke wedstrijden daar verder bij horen? Geef de renner die het best presteerde in de drie wedstrijden de Trofee van het Oosten. Niet perse daar maar bij een oostelijk wielerfeest achteraf. Ik denk dat dit veel meer mensen aanspreekt dan de Holland Cup. Maar dat is mijn mening.
Roy Schriemer is wielerjournalist vanaf 1994 en werkt voor onder meer De Telegraaf en het Dagblad van het Noorden. Stelt elk jaar de Wielerscheurkalender van Edicola samen en schreef boeken als Kampioenes op de Fiets en Tom Dumoulin Triomf en Twijfel.
Regiokampioenschap Agelo wordt gewaardeerd
Districtskampioenschappen vonden er al vaker plaats, maar nu was het Twentse Agelo het decor van het regiokampioenschap Noord, waardoor niet alleen renners uit Overijssel maar ook uit Groningen, Drenthe en Friesland in actie kwamen op dit glooiende parcours. Ondanks de fikse reistijd voor velen werd het rondje van 5,7 kilometer door de renners enthousiast ontvangen. ‘Je ziet hier altijd af, in de kopgroep en in het peloton.’’ Onder anderen Robin Lowik en Iris Schultinga eisten de regiotitels voor zich op.
Lowik schoof mee met een kopgroep van acht, die al snel in de wedstrijd ten aanval trok. Motor van die groep was Adne Koster. Vanuit de achtergrond kwamen Peter Schulting en Luuk Verbruggen nog aansluiten, terwijl het peloton ook dichtbij kwam. Lowik reed in de slotfase weg en soleerde naar de winst. Peter Schulting werd tweede, Adne Koster. ‘’Mooi dat Peter erbij kwam, want dan kun je toch een spel spelen. Ik had de hele dag al niet voluit meegedraaid omdat Peter en ook Rick Ottema in de groep daarachter zaten. Ik had nog wat over en kon zo winnen. Voor mij is dit een opsteker na een periode dat het wat minder liep. Ik bleek te kampen te hebben met de gevolgen van een COVID-besmetting en slik nu medicatie. Daardoor gaat het aanmerkelijk beter.’’
Bij de vrouwen een zelfde soort afloop. Iris Schultinga wist met Sanne Westra van NWVG-Uplus een snelle ploeggenote voorin en ze spraken af dat zij het een keer zou proberen. Schultinga bleef weg en behaalde zo een welkome overwinning. ‘’Sowieso om me te plaatsten voor het NK op de Col du VAM, maar winnen geeft je altijd moraal.’’ OWC-clubicoon Herman Snoeijink mocht de prijzen uitreiken.
Mannen elite: 1. Robin Lowik , 2. Peter Schulting, 3. Adne Koster
Vrouwen elite/beloften: 1. Iris Schultinga, 2. Sanne Westra, 3. Haike Verbree
Beloften: 1. Maarten Hamminga, 2. Sven van der Werf, 3. Luuk Verbruggen
Nieuwelingen: 1. Rune Olij, 2. Jelle de Vries, 3. Thijs Wiersma
Nieuwelingen-meisjes: 1. Dido Jalving, 2. Jaylinn Brakke, 3. Dion Kamp
Junioren: 1. Keije Solen, 2. Niels Wijma, 3. Wessel van Keulen
Junior-vrouwen: 1. Mirthe Boneschansker, 2. Esmee Blok, 3. Hannah Kiers
Masters 30+: 1. Bas Bosma, 2. Tim Nederlof, 3. Albert Tuin
Masters 40+: 1. Heini Koornberg, 2. Evert-Jan Veldkamp, 3. Gert-Jan Veltkamp
Masters 50+: 1. Arjan Elferink, 2. Gerald Keijzer, 3. Albert Schurer
Masters 60+: 1. Peter de Weert, 2. Jan Bakker, 3. Edwin Ophof
Olij en Weima redden oostelijke eer op RK tijdrijden Noord
Rune Olij is namens de OWC Oldenzaal regiokampioen tijdrijden voor Noord. Op het podium kreeg hij ploeggenoot Geert Stevens (derde) en De Zwaluwen-renner Boet Dollen (tweede) naast zich. Bij de nieuweling-meisjes kreeg de wedstrijd met Karlijn Wijma ook een oostelijke winnares. Zij kreeg onder andere Jaylinn Brakke van De Adelaar op het podium.
Verder domineerden de nooderlingen. Axel van de Tuuk won bij de elite-mannen voor de Twentse coureurs Mike Vliek (Diftar) en Maarten van den Berg. Bij de vrouwen won Anneke Dijkstra van VolkerWessels voor Manon de Boer en Fleur Smith van Uplus-NWV Groningen. Bij de beloften ook een VolkerWessels-zege voor Elmar Abma voor Vincent van Dorp (Diftar) en Thijmen Paardekooper (BEAT).
Edwin Ophof won bij de Masters 60+.
Het regiokampioenschap tijdrijden vervangt het districtskampioenschap per 2024 en wordt verreden voor renners uit Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Axel van der Tuuk was complimenteus na afloop. ''Het is lastig genoeg om wedstrijden te organiseren tegenwoordig. Mooi dat deze organisatie dit voor elkaar krijgt en de Ronde van Overijssel zich hier ook over ontfermt.''
GP Jos Lammertink voor Verbree en Van den Berg
De GP Jos Lammertink – Ronde van Wierden is zaterdag gewonnen door Haike Verbree en Maarten van den Berg In de straten van Wierden wist Verbree de wedstrijd voor de vrouwen met een lange solo naar haar hand te zetten. Van den Berg was de beste uit een kopgroep van drie renners bij de elite/beloften en amateurs en kwam ook solo over de streep
Op tweede Pinksterdag wist Verbree op de Regiokampioenschappen al een bronzen medaille te winnen en in Wierden ging ze op herhaling. Waar de top van het klassement niet aanwezig was, doordat in het zuiden van het land de internationale Omloop der Kempen verreden werd, profiteerde de renster van WV de Kanibaal optimaal. Ze kreeg Arenda van Middendorp en Suzanne Mulder met zich mee op het podium. De afwezige Maaike de Vries blijft leidster in de VIRO Criterium Cup Twente.
Ook de mannen lieten het publiek een mooie koers zien, in de GP Jos Lammertink – Ronde van Wierden, die na lange afwezigheid voor het eerst weer werd verreden. Maarten van den Berg, Joeri Fledderus en Teun Veelers reden al vroeg weg. Het peloton bleef lange tijd dichtbij en kwam ook in de finale nog weer in de buurt, maar het drietal hield stand. Met een late aanval verschalkte Rijssenaar Van den Berg zijn medevluchters, waarbij Fledderus en Veelers tweede en derde werden.
Oostelijke toppers domineren in Omloop Beemster
De Omloop van de Beemster lag voor de renners uit Oost-Nederland bepaald niet naast de deur, maar ze voelden er zich wel in hun element. Drie van de vier wedstrijden werden gewonnen door oostelijke coureurs: Zoe Brakke (Staphorst), Puck Langenbarg (Ruurlo) en Luka Wissink (Diepenheim).
Nadat Rune Olij (Borne) zevende was geworden bij de nieuwelingen, startte de wedstrijd voor junior-vrouwen en nieuweling-meisjes, die apart van elkaar startten. Wel wisten de sterkste jongste deelneemsters enkele juniores bij te halen onderweg. Puck Langenbarg maakte deel uit van een kopgroep van eerst dertien rensters en probeerde nog weg te komen bij het ingaan van de slotronde. Maar de Nederlands kampioene uit Ruurlo kreeg geen ruimte en besloot – met succes – alles op de sprint te zetten. Die won ze afgetekend voor Indy van Velzen. Maureen Abma werd derde. ''Ik probeerde het nog een keer met een ronde te gaan om de groep nog kleiner te maken, maar dat lukte niet. Toen heb ik alles op de sprint gezet. Ik wist dat ik als eerste door de laatste bocht moest, dat had ik gezien bij de nieuwelingen, dat lukte. Altijd mooi om te winnen in deze rood-wit-blauwe trui. Nog even en ik mag de titel verdedigen. Er zullen er zeker meer gebrand zijn op de winst op de Col du VAM.''
Bij de nieuweling-meisjes won Zoe Brakke de sprint van een grote groep. De renster van De Adelaar-Apeldoorn wist een valpartij te ontlopenen en afgetekend de sprint te winnen.
Bij de junioren – die tot besluit in actie kwamen – ontstond een mooie aanvallende koers na enkele ronden waarin het hoge tempo al de nodige renners had laten afhaken. De Twentse coureur van De Jonge Renner reed alleen naar twee koplopers toe: Stijn van Dijken en Lukas Vries. Nadat Wissink alleen in de aanval was getrokken, sloten bij de overige twee nog vier renners aan. Van hen had Agricola de snelste benen. ‘’Ik reed naar de kopgroep toe en ben daar gaan rijden en raakte in mijn eentje weg. Dit is hoe ik moet winnen. Met een solo, want sprinten is niet mijn ding’’ zei Wissink. ''Ik probeerde het met anderhalve ronde te gaan en hield vol. Het was best een smal rondje, maar we bleven op een gegeven moment met een kleinere groep over en toen kon je wat gemakkelijker voorin raken.''
Joey van Rhee wil nu anderen naar top helpen
Joey van Rhee stond als continentaal renner op het podium van de Ronde van Drenthe, nu wil de Nijverdaller als coach bij DSM-Firmenich-Postnl aan de weg timmeren. In zijn tweede jaar bij het team van Iwan Spekenbrink en Marloes Poelman heeft hij voornamelijk de opleidingsploeg onder zijn hoed, maar dit voorjaar draaide hij ook in alle grote voorjaarsklassiekers mee. ‘’Ik werk graag met die jonge renners, maar wil ook ooit nog wel eens een grote ronde doen als coach.’’
Van Rhee is één van de coaches die door DSM zelf gescout is. ‘’Ik ben na mijn eigen loopbaan eerst drie jaar op pad geweest met Pim Ronhaar en nu werk ik voor het tweede jaar bij DSM. Het is mooi om eigen ervaring over te brengen, maar ik kan ook mijn studie over de mentale kant van het sporten goed kwijt. En wat me aanspreekt zijn de verantwoordelijkheden die je hebt over de koers en over stafleden. Je bent met elkaar op pad en jij bent degene die zorgt dat alles blijft lopen. Ik geniet onwijs van mijn werk. Elke keer als ik weer op pad mag, ben ik hartstikke blij.’’
Toch was er wel even twijfel toen de vraag kwam. ‘’Na mijn eigen loopbaan ben ik eerst de zorg ingegaan, wat paste bij mijn studie. Maar toen werd ik gevraagd door DSM om te komen. Maar ik had net een kleine en ik twijfelde of dat zou kunnen, want dan ben je veel weg, maar uiteindelijk ben ik blij dat ik nu vast onderdeel ben van deze ploeg. Ik heb alle voorjaarsklassiekers bij de mannen al mogen doen, van Vlaanderen, Roubaix tot en met Luik-Bastenaken-Luik. Ik heb zoveel geleerd en zoveel genoten.’’ Normaal werkt hij een niveau lager. ‘’Ik ben verantwoordelijk voor zeven development renners. Maar we worden ook meegestuurd met de WorldTourmannen, om ervaring op te doen en ook op dit niveau te groeien. Ik wil als coach zelf ook stappen zetten. Of dat dan resulteert in een toekomst bij de WorldTour of bij het Development Team maakt mij niet uit. In de WorldTour kun je veel meer coachen tijdens de wedstrijd, bij development maak je veel meer vooraf een plan en ben je dan druk bezig. In allebei vind ik mooie uitdagingen. Misschien wil ik als coach nog wel ooit een grote ronde doen, dat zou wel gaaf zijn. ‘’
Maar het werken met jonge coureurs ligt hem ook. ‘’Die jongens komen binnen als 18-jarige. We hebben er nu een aantal Nederlanders bij zitten: Thom van de Werff, Ryan Gal en Mees Vlot. Allemaal heel jonge mannen die bij de junioren lieten zien dat ze een goede wedstrijd kunnen rijden. Mijn uitdaging is de shock een beetje weg te nemen van de best wel heftige overgang naar de beloften en elite het is zaak ze ook mentaal en als jonge mannen die opeens niet mee thuis wonen stabiel te houden, we houden regelmatig calls om door te spreken. Zij dromen van meer en er zijn dit jaar ook drie renners over gegaan. Frank van Den Broek en Enzo Leijnse bijvoorbeeld. Jongens waarmee ik vorig jaar heb gewerkt. Mooi als je dat soort jongens een stapje hoger kan brengen. Dat geeft me veel voldoening ‘’
NK MTB naar Oldenzaal
Waren we het nieuws net voor of gaven we het zetje om er toch maar mee naar buiten te komen. Een paar dagen na onze vorige nieuwsbrief werd het definitief: Het Nederlands kampioenschap mountainbike wordt op 28 en 29 september in Oldenzaal georganiseerd.
Net als vorig jaar kon de KNWU aanvankelijk geen organisatie vinden. Normaal is dit NK in de zomer. Voor Morris Gruiters betekent dit dat hij zijn nationale titel dicht bij huis kan verdedigen.
Het Twentse Ros tekent voor de organisatie. Frank Zwiep is als organisator van het NK trots dat het kampioenschap naar Twente komt. “Sinds 2022 organiseren we het openingsweekend van de internationale 3 Nations Cup. We zijn er daarom van overtuigd dat we voor elke categorie een uitdagend parcours kunnen neerleggen, met onder andere rock gardens, drops en een wallride. We zijn blij dat we het vertrouwen van de KNWU hebben gekregen en kunnen uitkijken naar een mooi evenement.”
Van Zuthem op plek bij Fenix-Deceuninck
Cecilia van Zuthem (20) was bij de jongerencategorieen één van de sterkste rensters van haar lichting, zo was ze in 2019 op het NK in Dongen al tweede (achter Nienke Veenhoven) bij de nieuwelingen-meisjes. Eind 2022 tekende ze een profcontract bij Fenix-Deceuninck, de ploeg die haar drie jaar aan zich bond. Voor de start van Veenendaal-Veenendaal spraken we de Zwolse kort.
‘’Ik ben vorig jaar bij dit team gekomen als tweedejaars belofte. De samenwerking bevalt heel goed, iedereen helpt me ook nu er natuurlijk veel dingen nieuw zijn. Dit contract bij dit team zie ik echt als een mooie kans. Als eerstejaars belofte had ik het wel lastig, de langere wedstrijden waren echt even wennen, maar ik heb later dat seizoen mooiere uitslagen kunnen rijden voor een eerstejaars belofte, zo heb ik me in de kijker gereden.’’
En inmiddels is ze helemaal gewend bij haar team, waar ook Puck Pieterse en Marthe Truyen (derde in Veenendaal) rijden. ‘’Dit seizoen begon voor mij niet helemaal top door de gevolgen van een knieblessure waar ik vorig jaar mee kampte en ook door een aantal valpartijen. Maar het gaat inmiddes weer de goede kant op en ik hoop weer een aantal mooie wedstrijden met het team te kunnen rijden. Op dit moment kan ik vooral bijdragen aan mooie overwinningen voor de ploeg, maar in kleinere wedstrijden is er wel een kans voor mij om een keer zelf voor een resultaat te gaan. Dat zal dan in sprints zijn in vlakkere koersen.’’
Steun ons met een klein of groot bedrag
CyclingOnline Oost is gestart omdat de regionale kranten steeds minder aandacht besteden aan het wielrennen onder de absolute top. Dick Soepenberg (Sportfoto) en Roy Schriemer (CyclingOnline.nl) leveren deze nieuwsbrief nu op vrijwillige basis. Maar we zouden graag sponsors vinden die ervoor zorgen dat we nog vaker en uitgebreider verslag kunnen doen. Je kunt eenmalig een nieuwsbrief steunen of voor een langere periode. Dit alles voor gunstige tarieven. Mail dick@sportfoto.nl of roy@cyclingonline.nl voor meer info. Ook kun je als lezer eenmalig ons initiatief steunen met een bijdrage door op de button te drukken. Dank aan de gulle gevers van de vorige uitgave !
En uiteraard ontvangen we ook graag nieuwstips op redactie@cyclingonline.nl